Sarvonova encyklopedie Metaprostoru

17.11.2021 21:48
 
 

Ve všech knihách, sériích i krátkých povídkách z Metaprostoru bývá zmiňováno dílo Sarvona Arci Quinna. Tento arcidémon pocházející z Mizeonu, se zapsal do dějin jako respektovaný historik a expert na Netreby,  ale především jako autor Encyklopedie Metaprostoru, nejčastěji citovaného dokumentu všech dob.

Je zapotřebí zmínit, že Sarvonovo stěžejní dílo vznikalo ve vězení poté, co byl historik odsouzen Radou mizeonského císaře za velezradu, které se dopustil v době Skollských válek. Jako klíčové svědkyně v procesu se Sarvonem vystupovaly její Osvícená Výsost Krassiona Riiberionská a její Velkolepost Assi-Siona Dervosská. S popravou se čekalo dvě staletí, dokud odsouzený dílo nedokončil. Od Sarvonovy smrti je Encyklopedie z vůle Čtyřdohody průběžně doplňována, institucí na Sunnisenu.

Posuzováním a schvalováním návrhů na doplnění Encyklopedie se zabývá speciální úřad „Sarwonovy rozhledy“, sídlící na Sunnisenu•

Schvalovací proces je následující:

  • Návrh se podává na formuláři s deseti povinnými přílohami. Vyplňování položek tiskopisu je tak složité, že pravidla a návody na tuto činnost jsou předmětem studia samostatných vědních oborů univerzit ve všech pěti říších Čtyřdohody.
  • Každý návrh posuzují tři komise v třístupňovém řízení. Většina návrhů padá ze stolu v prvním kole, do finále se dostane průměrně jeden ze sta.
  • Traduje se, že proceduru prosadil riiberionský bůh Zmar, aby naštval vlastní manželku Krassionu, která se do té doby v doplňování encyklopedie vyžívala, přičemž předkládala úplné nesmysly.Smířlivější zdroje upozorňují, že Zmar ten super složitý mechanismus prosadil proto, že častá obměna tohoto páteřního dokumentu působí zmatky a katalyzuje spory nejen v akademických kruzích, ale i mezi exponenty zúčastěných říší.