Připravujeme vyhodnocení PAF 2022

26.01.2023 20:53

Přebor autorů fantastiky (PAF) vyzdvihuje autory povídek z žánrů sci-fi, horor a fantasy, kteří v uplynulém roce získali nejvíce ocenění v literárních soutěžích. Výsledky na základě statistických vyhodnocení za rok 2022 už máme k dispozici a budou zveřejněny v Interkomu, a později sdíleny na sítích. Součástí článku, který na to téma chystám, budou i rozhovory s trojicí finalistů, a už dopředu mohu prozradit, že jadna osoba je známá firma, další dva finalisté jsou úplně noví. I na čtvrtém a pátém místě stanuli autoři, kteří bodovali v minulých ročnících, což dokazuje, že se dál rozvíjejí.  

O vyhodnocení PAF za rok 2022 toho napíši více až poté, co bude zveřejněno v Interkomu, ale už nyní se zde mohu podělit o hrstku statistických dat, které zpracovává a finalizuje Vladimír Němec: 

 Celkově od 2008 v anketě PAF evidujeme 1 600 bodovaných povídek od 588 autorů, kteří za tu dobu poslali do soutěží sledovaných žánrů 11 720 povídek. Absolutně nejvyšší počet bodů za celou dobu existence přeboru až do současnosti obdrželi tito borci: jako první Dana Rusková, druhá byla Kristýna Sněgoňová, třetí Karel Doležal, čtvrtá Věra Mertlíková, pátý Petr Klepal. 

Z tradičních soutěží, které se zahrnují do žebříčku PAF, jsou to Cena Karla Čapka (dále jen CKČ - hodnotí se každá kategorie zvlášť), Daidalos, O stříbřitělesklý halmochron, Žoldnéři fantazie. Ze zavedených soutěží jsou to klání O krvavý brk, Rokle šeré smrti. Z novějších pak Sardenské legendy a Spisonátor. V minulosti se do anktey zahrnovaly i soutěže, které už neexistují jako například O brahmíní vemeno, O dračí řád, Zpívající věže anebo prázdninové psaní Triumvirátu (jaká to škoda, že Triumvirát skončil).