Jedna průběžná rada začínajícím autorům

21.12.2017 23:39

Všem, kteří začínáte s psaním a obracíte se ke mně pro rady: Děkuji za důvěru. V poslední době se vás sešlo opravdu dost. Právě proto, že na vlastní kůži vím, jak jsou takové začátky nesnadné, opravdu každému odpovídám. Jsem poctěna, když mi posíláte texty k přečtení. Vážně. Ale bylo by mnohem efektivnější pro nás pro všechny, kdybyste si nejdříve přečetli třetí díl semináře o Tvůrčím psaní - (najdete nahoře na liště), ve kterém názorně na vybraných textech ukazuji nejobvyklejší chyby, kterých se začínající autoři dopouštějí. Kdybyste si totiž ten díl přečetli, možná byste ještě předtím, než mi svůj text pošlete, v něm spoustu věcí upravili - čímž bychom si později ušetřili hodně času na jiné zajímavější věci - jako třeba na zkoumání zápletky nebo cizelování pointy vašeho příběhu. Bylo by prostě fajn, kdybyste před odesláním vašeho příspěvku mým směrem, nebyli tolik hrrr - a minimálně byste předtím vyštípali nadbytečná přivlastňovací zájmena, pozměnili několikrát opakovaná totožná slova (například slovo "nesmírně" opakující se celkem čtyřikrát ve dvou za sebou jdoucích větách...).

 

Tento paušálně sestavený vzkaz je zaměřen především těm, kteří se texty teprve posílat chystají. Nespěchejte tolik. Raději se s tím ještě několik dní pachtěte, oddělujte dialogy do jednotlivých odstavců, odstraňujte vatu, přemýšlejte nad obsahem: Jestli se vám podařilo vyjádřit, co jste chtěli a přemýšlejte nad čtenářem, jestli vás pochopí a přemýšlejte nad tím, jakému čtenáři svůj text adresujete. 

Je pochopitelné, že jste celí napružení konečně předložit světu, co jste napsali, že strašně chcete, aby si to přečetl někdo, kdo už taky něco napsal a řekl vám, jak je to úžasné a že tady a také tady by to možná chtělo trochu doladit.. Ale když si s tím dáte ještě trochu práce, nic vám neuteče - a slibuju, že ani já se zatím nikam nechystám:))