Jak zabít padoucha

08.10.2017 19:32

Je to těžko k uvěření, ale za celé dva měsíce jsem napsala sotva dvě stránky. Lámala jsem si totiž hlavu, jak zamordovat ústředního padoucha rozepsaného románu "Ani párem volů". Možná byste si řekli, co na tom může být tak těžkého. Že je padouch určen k likvidaci, je jasné každému, kdo drží pěsti ústřední postavě. Pokud padouch nevyklidí pole, ústřední postava nemá šanci přežít.  

Jenomže ono je nutné toho padoucha zamordovat věrohodně! Tak, aby se nitky, které autor nechává trčet v průběhu psaní z osnovy příběhu, oním dějinným zvratem (kterým je smrt padoucha), hezky svázaly do úhledných tvarů. Nemůžete padoucha prostě sejmout jako figurku na šachovnici, aniž by se tím vyjasnily souvislosti popisované někde na stranách 18, 39 nebo 104. Čtenář se má po obeznámení s okolnostmi smrti padoucha prostě udeřit do čela a výsknout: "No jasně!" nebo: "Tak proto!"

A že smrtí padoucha máme vyhráno? Nic není dále od pravdy. Ústřední hrdina sice odvalí kámen v podobě padoucha ze své cesty, ale zbývá mu se důstojně popasovat s tím bincem, který eliminací padoucha nadělal. Žádné odcházení do zapadajícího slunce se zatím nekoná! To by se Vám tak líbilo!