Jak napsat medailonek

29.11.2018 22:35

Na FB skupině "Odstarujte svou knihu" padl dotaz, jak napsat medailonek. 

Co je to medailonek?

Medailonem (v souvislosti s literární tvorbou) se rozumí krátký slovesný útvar, jehož účelem je prezentovat autora.

Protože už jsem jich pár porodila, napsala jsem stručnou metodiku, kterou si ukážeme na příkladu medailonu hypotetické autorky Vilhelmíny:

Příklad:

Vilhelmína Mazancová: Bydlí v Drsné Lhotě a chová závodní hryzce. Vystudovala etologii všežravců a hlodavců na Církevní univerzitě Vlada Tepeše v Bukurešti, následně pokračovala studiem literární teorie na Lyceu krváků Jiřího Kulhánka v Praze. První román o vzpouře hryzců začala psát pod lavicí na základní škole. Po letech přepisování se hotové dílo pod názvem "Hryzcův vzdor" umístilo na druhém místě prestižní literání soutěže "Temnota a my" (vydalo nakladatelství Hurá na to, Praha, 2010). Do dnešních dnů má tato autorka na kontě dalších patnáct úspěšných románů a novel z hryzčího světa a podsvětí.

To byl modelový medailon, který vás může inspirovat k sesmolení toho vašeho. A až ho budete mít hotový (ten skutečný), vřele doporučuju si ho uložit do speciální složky. Protože až po vás někdo bude chtít další a další kousky,  budete vědět, co a jak, budete se mít od čeho odpíchnout, a hlavně se nebudete opakovat. 

Hodně  záleží, v jakém duchu jsou napsané medailony ostatních autorů ve sbírce - podle toho to přízpůsobíte (buď navážno, nebo rozverněji) a taky záleží, kolik vám dá editor prostoru, Na to je dobré se zeptat předem. Jo, a taky byste měli dopředu vědět, jestli to má být napsané v první osobě nebo ve třetí osobě (to vám taky řekne editor).

.