FF2018 - utříděné dojmy z festivalových přednášek

14.07.2018 21:25

Festival fantazie 2018 – utříděné dojmy z festivalových přednášek:

Na Festivalu Fantazie jsem tohoto roku byla poprvé, už od jara jsem zkoumala zvolna se doplňující program na festivalovém webu. Z mnoha programových linií mě, jako autorku, nejvíce přitahovala linie History&Fantasy, ve které se bylo možno dozvědět hodně o historii – někdy v souvislosti s fantastikou a někdy i bez ní, ale pokaždé se jednalo o užitečná témata. Další linií, kterou jsem si zaškrtla v seznamu, byla linie FutureCon, kde se nabízela přehršel témat žhavě současných s přesahem do budoucnosti (o technice, technologiích, kvantové fyzice, etice, medicíně, humanismu, životním stylu). Poslední linií, kterou jsem měla v plánu navštívit, byl AvalCon – zaměřený na literaturu světovou i domácí, na literární teorii, na čtenáře, v neposlední řadě i na autory.

V následujícím textu popisuji, jak bylo mé očekávaní od vybraných linií naplněno:

Historická témata: Linie History&Fantasy a linie AvalCon

V linii History&Fantasy jsem strávila nejvíce času. Nejen proto, že židle tam byly pohodlnější než jinde, ale především proto, že historie pro mě jako pro autorku představuje nikdy nevysychající zdroj inspirace. Velkou peckou pro mě byla čtvrteční přednáška na téma "Technologie obrany 18. století", protože o této oblasti jsem doposud nevěděla vůbec nic. Přednášející hovořil o našich pevnostních městech Terezín a Josefov. Vysvětloval, jak byla tato města projektována, kolik to stálo (roční HDP Českého království), vylíčil podrobnosti o jejich historii současnosti. Už vím, co je to bastion a co znamená slovo fortifikace. Z historických témat mě hodně zaujaly přednášky "Rok 1968 v dobovém tisku" od Anny Šochové a snad ještě více Anina prezentace "Ašsko - země neznámá", protože o tomto cípu naší země toho stále vím velmi málo. Následoval drsně výmluvný přednáškový cyklus "Svět Velké války - realita a fikce" od Františka Vrbenská, který vyvolal moje vzpomínky na rodinnou historii. Rovněž u mě zabodoval úsměvný (přesto seriózně pojatý) opus "O věcech nejintimnějších" od Františky - věnovaný procesům a hygieně vyprazdňování i tomu, jak lidé s produkty svého metabolismu nakládali v různých historických obdobích. A nesmím zapomenout ani na hodně zajímavou několikadílnou prezentaci o Královských korunách od Hany i úsměvnou prezentaci od Terezy Tess Kovanicové na téma Klišé v Tolkien fanfiction.

Současná témata, věda a budoucnost: Linie FutureCon

Dalšími zářezy na mé pažbě se staly přednášky v programové linii FutureCon: Nejvíc mě potěšily přednášky o fyzice - protože je miluju navzdory omezené kapacitě mé technické představivosti. Dobrá byla "Fantazie kvantové mechaniky" od Michala Kloce, ale bombou pro mě byl "Yongův dvou-štěrbinový experiment" od Petra Zacha, protože jsem si zde já - ultimativní šarlatán - opět ověřila, že ona hypotéza ze štěrbinového experimentu plynoucí, (a sice, že výsledek pokusu je ovlivnitelný osobou pozorovatele), stále nebyla vyvrácena, ačkoliv se o to vědci usilovně snaží:)). Fajn byla i přednáška o Higgsově bosonu od Jiřího Krolla. Líbilo se mi téma "Věda v černé sutaně" od Darth Ziry. Osvěžující vítr přinesla prezentace Filipa Paulů o Paretově pravidlu.

Literární témata: Linie AvalCon:

Z programové linie AvalCon týkající se literatury mě zaujala přednáška na téma "Česká fantasy", ve které Jana Syrovátková seznámila posluchače s tuzemskými autory a vysvětlovala jim, jak je fajn číst knihy v originále. Zajímavá byla prezentace od Jana Kotouče s tajnosnubným názvem "Jan se (ne)živit psaním" o tom, jak lze v naší kotlince propojit vášeň pro psaní knih s jiným povoláním - a neumřít hladem. 
Perfektně jsem se bavila na prezentaci "Kojot a vlk v indiánských příbězích" od Ály - překvapila mě hravá poetika s indiálnskou mytologií spojená a taky přednášející byla perfektní, protože z ní čišela zaujatost a láska k tématu. 
V sobotu jsem se zúčastnila vzpomínkové přednášky od Františky Vrbenské a Honzy Kovanice na téma "Zázračný svět Jany Rečkové" - protože právě Jana mě inspirovala svým přístupem k psaní, svou úporností, skrytou sílou, hořko-vtipnou ironií, a nadhledem. Těch několik rozhovorů, které jsme spolu vedly, budu navždy opatrovat v srdci a v paměti. Úplně na závěr jsem se zúčastnila dvouhodinového "Rozloučení s Lehkým fantazijnem". Naprosto mě nadchnul epochální baletní kousek Jana Hlouška, bylo fajn potkat se s editorkami Zuzanou a Františkou a ostatními autorkami.

Co jsem přijala s mírnými rozpaky:

Hodně dalších dobrých i průměrných přednášek jsem navštívila alespoň na chvilku. Je třeba konstatoval, že nikde nebylo prázdno. Ale abych jenom nechválila, přiznávám, že mě hodně zklamala přednáška Jana Michelfeita na téma „Jak dělat dobro jako pan Spock“, o aktivismu při zachraňování planety - nejspíš proto, že mi filozofie takto prezentovaného pohledu na svět připadá naivní a odtržená od reality a že jsem od tématu s tak chytlavým názvem čekala něco úplně jiného. Rovněž přednáška nazvaná „Top 10 konspiračních teorií“ od Jany Komprdové, mě příliš nenadchla. Způsob, jakým autorka téma zpracovala, mi připadal notoricky známý, informace tisíckrát přežvýkané. Tato prezentace mi nic nového nepřinesla, ačkoliv přednášející působila příjemně a svěže, takže vydržet se to dalo. Jistěže uznávám, že to, co připadalo průměrné nebo méně zajímavé mně, tak nemuselo připadat ostatním.

Čtveřici mých přátel, kteří byli na festivalu se mnou, se nejvíce líbily přednášky na téma Marvelovských komiksů. Některých jsem se zúčastnila alespoň na chvíli, abych pak cestou domů věděla, o čem se v autě vede řeč.
Kdybychom nezažili nepříjemné epizody spojené s nevhodným ubytováním, nejspíš bychom si to všechno užili mnohem lépe, ale i tak jsme z třídenní návštěvy Festivalu Fantazie - zejména z prezentací skvělých přednášejících - vytěžili, co se dalo.